Co i gdzie zjeść podczas zwiedzania Pragi?

Spacer po czeskiej Pradze śladami zabytków architektonicznych może trwać całą wieczność – nie sposób nie zatrzymać się choćby na chwilę przy wspaniałych obiektach, świadczących o długowiecznej historii miasta. Po przespacerowaniu się Mostem Karola i odwiedzeniu Hradczanów warto trochę zwolnić tempo zwiedzania, a jednocześnie naładować akumulatory. Zapoznaj się bliżej z… kulinarną ofertą Pragi. Sprawdź, jakich potraw warto spróbować!

Co zjeść na obiad, a co na deser? Jakie przekąski zamówić w barze? Specjaliści od podróżowania z AccorHotels podpowiadają, jak smakują Czechy.

Dania obiadowe – na duży i mały głód

Czeska kuchnia jest dość ciężka i tłusta, a przez to bardzo syta. Królują w niej ziemniaki i różne gatunki mięsa. Ważnym daniem obiadowym są zupy, często zaprawione śmietaną lub zasmażką z mąki, np:

  • kartoflanka (bramboračka),
  • zupa cebulowa (cibulová polévka),
  • zupa czosnkowa (cesneková polévka).

Obowiązkową pozycją kulinarną, której konieczne trzeba spróbować podczas wizyty w Pradze (i każdym innym czeskim mieście), są knedliki, czyli rodzaj ciasta na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub mąki pszennej (houskový knedlík). Knedliki doskonale komponują się z esencjonalnym gulaszem wołowym z cebulą – takie danie to podstawa menu obiadowego w każdej tradycyjnej czeskiej restauracji.

Miłośnicy dań bezmięsnych nie powinni natomiast odmawiać sobie najsłynniejszej czeskiej potrawy, jaką jest panierowany smażony ser podawany z frytkami i sosem tatarskim. Palce lizać!

Gdzie zjeść? Na Starym Mieście i w dzielnicy Mała Strana mieści się mnóstwo knajpek oferujących dania z tradycyjnej kuchni czeskiej. Do najczęściej polecanych należą: U Kroka (niedaleko Wyszehradu), U Švejků, Mincovna (w samym sercu Starego Miasta) czy u Červeného Kola.

ser

Smażony ser

Praga na słodko

Jednym z najbardziej charakterystycznych czeskich słodyczy jest trdelnik. Pochodzi wprawdzie ze słowackiego rejonu Skalica, cieszy się jednak dużą popularnością w Czechach, a nawet na Węgrzech. Jest to grillowane ciastko o walcowatym kształcie, posypane cukrem, pokruszonymi orzechami i cynamonem, bardzo kruche i sycące. Podaje się je na ciepło – samo lub z lodami waniliowymi, truskawkami, bitą śmietaną bądź też z czekoladą.

Gdzie zjeść? W Pradze trdelniki są sprzedawane na całym terenie Starego Miasta, najczęściej w małych drewnianych budkach (przed którymi ustawiają się długie kolejki!) lub w niewielkich knajpkach ukrytych w wąskich staromiejskich uliczkach.

trdelnik

Trdelnik

Piwa i przekąski do piwa

Czeskie piwa, takie jak Kozel, Staropramen, Březňák czy Pilsner Urquell, są znane i cenione na całym świecie. Nic dziwnego – Czesi wyjątkowo cenią złoty płyn (co roku wypijają rekordowe 160 litrów piwa na osobę), więc znają się na rzeczy.

Warto przy tym pamiętać, że czeskie piwa są nieco słabsze niż polskie, niemieckie czy belgijskie. Czesi większą wagę niż do zawartości alkoholu przywiązują natomiast do nasycenia piwa ekstraktem chmielowym – stąd na etykietach oznaczenia 10o czy 12o.

Czesi chętnie sięgają także po przekąski do piwa. Do charakterystycznych czeskich przysmaków należą:

  • marynowany hermelin – ser pleśniowy przypominający camembert, marynowany w oleju z cebulą, ostrą papryczką i przyprawami;
  • utopenec – mała kiełbaska ze słoniną w marynacie octowej.

Gdzie zjeść? Najlepiej udać się do jednego z klimatycznych pubów, których w Pradze nie brakuje. Wyborne przekąski do piwa serwuje pub U Sadu (u podnóża wieży telewizyjnej ze słynnymi rzeźbami Davida Černego) lub Středověká krčma (dla miłośników mocnych wrażeń – obsługa jest ubrana w stroje stylizowane na średniowieczne, a ściany zostały ozdobione… czaszkami).

utopenec

Utopenec

Po wyprawie w poszukiwaniu tradycyjnych czeskich przysmaków warto chwilę odpocząć. W końcu kto z nas nie lubi po obfitym posiłku oddać się małemu lenistwu? Sprawdź więc hotele w Pradze i zobacz, gdzie zatrzymać się na nocleg.

Przed wyjazdem nie zapomnij również o zakupie kulinarnych pamiątek, ze słynną czekoladą Studentską na czele!

 

Materiał zewnętrzny