W każdym domu są takie przepisy na ciasta, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie i niewiele w nich zmienia. Czasami warto jednak dokonać pewnych modyfikacji, by zaskoczyć czymś znanym, a jednocześnie nowym. Jeżeli chodzi o ciasta jogurtowe, nie każde z nich przygotowuje się z użyciem mąki – do stworzenia tak zwanego jogurtowca jest ona bowiem zbędna. Takie ciasto nie wymaga również pieczenia, a rewelacyjnie prezentuje się z dodatkiem różnokolorowych galaretek.
Ciasto jagurtowe - niesamowite połączenie smaków
Ciekawe przepisy na ciasta jogurtowe znajdziesz na portalu Delektujemy.pl. Polecamy!
Jogurtowiec to odchudzona wersja śmietankowca, deseru, który był popularny w czasach PRL-u. Przygotowuje się go podobnie z galaretek różnego rodzaju – może ich być kilka, każda w ulubionym smaku – tylko w miejscu śmietany używa jogurtu naturalnego. Nie potrzebuje on pieczenia, gdyż głównym procesem jest jego zastygnięcie. Z tego powodu nie jest to ciasto, które można zajadać szybko – samo przygotowanie ciasta zajmuje około 30 minut, to zastygnięcie wymaga cierpliwości – jednak jeżeli kogoś się spodziewamy, można zawczasu zabrać się właśnie za taki jogurtowiec.
Wykorzystane do niego galaretki przygotowuje się zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez producenta. Mogą być one dokładnie w tych smakach, które najbardziej lubią osoby mające zajadać się deserem. Poza najbardziej popularną galaretką truskawkową warto postawić również na pomarańczową, cytrynową czy bardziej egzotycznie – kiwi lub ananasową. W tym celu przyda się foremka o wymiarach 12 x 30 centymetrów, w której jogurtowiec nabierze ładnego kształtu. Poniżej zaprezentowano przepis z wykorzystaniem galaretki pomarańczowej, cytrynowej oraz agrestowej.
Przygotowanie jogurtowca nie jest trudne, jeżeli jednak uważa się, że sam jogurt i galaretkami to jednak za mało i chce się nadać mu więcej smaku oraz wpłynąć na jego wygląd, można również przygotować go na biszkopcie lub też używając herbatników. Wówczas trzeba poświęcić temu więcej czasu, jednak efekt również będzie zachwycający. Przy jogurtowcu z biszkoptami formę wykłada się podłużnymi biszkoptami, tak zwanymi kocimi języczkami. W przypadku herbatników natomiast wykłada się nimi formę przed wlaniem masy jogurtowej z galaretkami.
Każdą z galaretek rozpuścić w 350 mililitrach wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami. Galaretki powinny mieć po około 1-1,5 centymetra wysokości. Dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia, a następnie schować do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie każdą z galaretek pociąć w 1-1,5 centymetrową kostkę.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, odstawić na 15 minut do namoczenia. Podgrzać delikatnie w mikrofali i mieszać, aż całość się rozpuści.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wlać cienkim strumieniem letnią żelatynę i dokładnie wymieszać. Do jogurtu dodać pokrojone galaretki i ponownie delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do formy i włożyć do lodówki na całą noc.
Przed podaniem pokroić na kawałki o grubości około 2 centymetrów.
Zostaw komentarz