Najdroższe restauracje w Warszawie. Ile trzeba mieć w portfelu by zjeść po królewsku

W stolicy znaleźć można najwięcej drogich restauracji. Na miejsce w nich często czekać trzeba długie miesiące. Ile należy przygotować pieniędzy na kolację w takim miejscu?

Boom na gotowanie w Polsce trwa już jakiś czas i w dużej mierze za sprawą programów telewizyjnych. Do kraju wracają najlepsi kucharze z zagranicy i nie tylko. Jednak za wysokiej jakości daniami idą w parze i wysokie ceny. Ile trzeba wydać na posiłek w najlepszych warszawskich restauracjach?

Atelier Amaro

To najbardziej znana restauracja w kraju. Odznaczona  została bowiem pierwszą w polskiej gastronomii Gwiazdką Michelina. Poza tym jej właścicielem i szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro, znany również z telewizji. Za składającą się z trzech dań kolację trzeba tam zapłacić 145 zł od osoby. To cena bez napojów.

Tamka 43

To autorski projekt Pawła Kwiatkowskiego, znanego producenta koncertów i eventów oraz Rafała Hreczaniuka, słynnego kucharza. Menu degustacyjne składające się z pięciu dań to koszt 190 złotych. W tej cenie można zjeść sporo m.in. sandacza z paprykarzem i selerem, policzek wołowy z pasternakiem czy sorbet z wędzonej śliwki.

Concept 13

Restauracja otrzymała nawet w roku 2014 rekomendację przewodnika Michelin. Znajduje się w znanym domu handlowym Vitkac. Znaleźć tam można potrawy kuchni międzynarodowej oraz steki z grilla. Ceny pojedynczych dań to w tym miejscu koszt koło 40 zł. Jednak porcje są raczej niewielkie.

Najdroższe restauracje w stolicy

La Rotisserie

 Restauracja znajduje się na Starym Mieście. Szefem kuchni jest Paweł Oszczyk, zdobywca prestiżowej nagrody Akademii Gastronomicznej. Stawia w swojej kuchni na produkty świeże  i lokalne. Obiad składający się z czterech dań kosztuje 188 zł. W tej cenie można zjeść m.in. małże św. Jakuba, chrupiąca makrelę z jajkiem confit czy pstrąga zimnowodnego z sałatką z jesiennych warzyw.

Nolita

Autorska restauracja Jacka Grochowiny, który pracował m.in. w londyńskim Hotelu Ritz. Zjeść tam można oparte na sezonowych produktach dania kuchni europejskiej.  Co ciekawe, lokal otwarty jest jedynie w porze lunchu i kolacji. Menu degustacyjne składające się z 6 dań to koszt 215 zł. Atutem tego miejsca jest efektowny ogród oraz grana na żywo muzyka.

Salto

 Znajdująca się w Hotelu Rialto restauracja stawia na smaki typowe dla Ameryki Południowej, a więc ryby owoce morza. Poza tym spróbować tam można słynnej argentyńskiej wołowiny. Szefem kuchni jest zwycięzca pierwszej edycji Top Chefa Martin Gimenez Castro. Menu degustacyjne przygotowywane jest na specjalne zamówienie.

 Amber Room

Restauracja mieści się w Pałacu Sobańskich w centrum miasta. To efektowne połączenie nowoczesnych trendów kulinarnych z polską tradycją i kuchnią molekularną. Restauracja stawia na składniki sezonowe oraz własne wypieki. Menu degustacyjne  w tym miejscu to koszt 250 zł.

Marconi w Hotelu Bristol

Szefem kuchni jest Carlos Teixier. Zjeść tutaj można słynnego homara ze szczypiorkiem, ravioli z homarem, krewetkami i sosem z trybuli lub grillowaną solę z ziemniakami saute. Poza tym wypróbować można całą gamę ciekawych serów.